Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Evropská unie uzákonila, že všechna mobilní zařízení s několika málo výjimkami musí od roku 2024 mít nabíjecí port USB-C. To platí i pro Apple, pro něhož by využití USB-C kabelů s certifikací MFi mohlo mít neblahé důsledky.
Eidž (6) | 8.5.20236:03
No já nevím. Celé to vzniklo v situaci, kdy nabíječka pro mobil dávala 0,5 A při 5 V a každý výrobce měl ten ­"svůj­" konektor. A když se měnil mobil, měnila se nabíječka, kdo nabíjel v autě, tak i adaptér v autě.
Ano, nařízení donutilo výrobce nemít kabel pevně spojený s nabíječkou. Za to palec nahoru. Tím se dle mého názoru problém vyřešil.
Jenže, před lety se vůbec ani nesnilo o tom, že bude nějaké jiné nabíjení, než při 5 V! A to je právě to, že nejde regulací nakázat vývoj. Nyní si člověk rád vymění nabíječku, protože získá pár W navíc a zkrátí čas nabíjení.
A to je právě to, co dřív neexistovalo. Diverzifikace na straně zdroje ­- nabíječky. A s tím předpis asi nepočítá... ­(nevím, nečetl jsem jej­).
A nařizovat USB­-C znamená jedině, že si sami sobě omezíme technické možnosti jiných způsobů. Teď nám přijde USB­-C jako jediná nejlepší cesta. Ale místo, aby vývoj šel dál a mohlo vzniknout další rozhraní ­(menší­), tak výrobce pro EU trh nebude financovat vývoj něčeho, co je nepůjde prodat.
Místo regulace, má být kontrola nad dodržováním pravidel.
Odpovědět0  0
M0RGAN (249) | 12.5.20230:26
Říká se tomu standardizace, aby pro totéž používali výrobci napříč spektrem kompatibilní zařízení.
Když byl například standardizován 10 Mbit­/s ethernet přes koaxiální kabel, znamenalo to, že už se nikdy nestandardizovalo nic rychlejšího, s jinými kabely i jinými porty? Neznamenalo, že? :­-­) A stejně tak se časem klidně může standardizovat jiná univerzální koncovka, nemusí být jen rychlejší zpětně kompatibilní USB­-C. Ale spíš čekám, že se přejde plně na bezdrátové technologie.
Btw když EU začala s výrobci jednat o sjednocení nabíječek, tak USB­-C ještě ani neexistoval. :­-)
Odpovědět0  0
pcmaker (263) | 6.5.202319:26
Já jsem vám to říkal hned po zveřejnění první informace, že si Apple zahrává s ohněm. Ovšem jak můžou být u Apple tak hloupí, to nechápu, když i mně, občejnému manuálovi, bylo okamžitě jasné, že dostanou přes prsty.
Odpovědět1  0
x3m (159) | 10.5.20238:27
Nevyskusas, nevies. :­) A apple radsej vyhodi miliony za pravnikov, nez by mal byt consumer friendly.
Odpovědět1  0
Bison (877) | 6.5.202313:46
Apple je uzatvorená komunita, nemá zmysel pretláčať USB­-C do ich zariadení, je to nezmyselné nariadenie ktoré nič nerieši naopak vytvára iba nový odpad pre vynútené zmeny. Od stolu v kancli vznikajú choré nápady , byrokracia EU je rakovina a šíri sa ako mor.
Odpovědět3  13
Tech-boy.lukas (1488) | 7.5.20238:17
smím mvědět jaký odpad vzniká? Ač nemám rád jak eu něco nařizuje, tak toto nařízení spíše odpad sníží, když nebudou mít zdířku na svůj vlastní konektor a budou mít usb­-c, které má 60% uživatelů, myslíte odpad staré nabíječky? Říká vám něco pojem redukce? A pokud tam mají nějaký systém komunikace nejde stále použít i s novým konektorem?
Odpovědět2  0
shagy2301 (39) | 6.5.20239:46
blbec je ten čo si myslí že MFI je obmedzenie. Nabíjanie bude pklasicky dovolené na 18W ­(5V­/2,4A­) čo je štandard pre mobily, vyššie nevyžaduje ani EU. Takže podmienku splnia. MFI dajú ako podmienku povedzme pre 45W PowerDelivery, aby zabezpečili že to bude fungovať. Mám iPhone a aj necertifikovanými káblami nabíjam 18W, necertifikovanou bezdrôtovou nabíjačkou 15W. Takže už prestaňte strašiť. Certifikácia je len a len o tom aby sa zákazníkovi garantovalo že to bude určite fungovať naplno, bez nej je to 50:50 ­(skôr by som povedal 80 v prospech funkčnosti)
Odpovědět1  9
Tech-boy.lukas (1488) | 6.5.20239:59
Nevím kdo je tady blbec ale 5V­/2,4A není 18W. A pokud vím tak android nikdy nenabíjí max proudem co umí nabíječka, proto se vždy využívá nějaký protokol který zvedá napětí. A jhe velmi zajímavé že necertifikované věci v 99,5% fungují, je to důvod proč si nakousnuté jabko bere nemalý bakšiš za certifikaci? A nemám rád když se eu do všeho sere, ale asi taky vědí jak to u nakousnutého jabka chodí. ­"Vlk se nažral ale koza zůstala celá.­" aneb podmínky eu jsme splnily ale naše zisky zůstanou zachovány.
Odpovědět1  1
shagy2301 (39) | 6.5.202311:55
pardon, máte pravdu a tou watážov, písal som z mobilu a ten preklep som si nejako neuvedomil­/nevšimol.
Ale stále platí že práve toto nastavenie je maximálne v rámci štandardu USB, potom tam je ešte Power Delivery, ale to je vyžadované pre zariadenia typu notebooku a podobne. Tam sa dá dostať v PD3.0 na 20V­/5A, resp. revízia 3.1 pridala napätia 28V, 36V a 48V, takže maximálne 240W. Toto už ale smernica EU nevyžaduje a preto si kľudne môže Apple pri sprístupnení týchto režimov na svojich mobiloch a tabletoch vyžadovať certifikované káble.
Ak sa to niekomu nepáči je tu stále obrovská ­(a konečne už v posledných rokoch aj veľmi kvalitná­) konkurencia v Android svete.
Fakt sa mi nepáči ak sa niekto snaží niečo nadiktovať do posledného puntíku, to potom neprinesie žiadnu inováciu. Typickým príkladom je MagSafe na iPhone, ktorý je aktuálne už súťasťou štandradu Qi 2. Ak by niekto vyžadoval že to musí mať presne dané parametre a nesie sa tam nič pridávať tak by sa to nikdy nestalo.
Proste kroky Apple kritizujú obvykle len tí, ktorí si od neho nikdy nič nekúpili
Odpovědět0  5
peteb (364) | 6.5.202313:10
Od jedinců postižených Stockholmským syndromem se moc kritiky očekávat nedá.
Odpovědět4  0
Tech-boy.lukas (1488) | 6.5.202313:26
"Proste kroky Apple kritizujú obvykle len tí, ktorí si od neho nikdy nič nekúpili.­" A nebo ti kteří nepatří do stáje iOvcí, nejsem jejich cílovka, spousta peněz ale jde mi nakukat kde co ­(např itag, když ztratíte klíče s itagem v lese kde projde 1 osoba za rok, ztratil jste klíče a předražený itag?­) nebo popište co vám nakousnuté jabko nakukalo, a jak ho najde? Jsem naprosto spokojen s androidem, i když už mám po několikáté v řadě hi­-end. A i když jsem nucen sem tam s nakousnutým jabkem pracovat, jsem toho názoru že bych potřeboval lobotomii abych ho uměl ovládat
Odpovědět0  0
komplikator (808) | 6.5.202313:43
Tak Airtag ma nejakou technologii a funguje v ramci technickeho omezeni. Kdyz to zrratim nekde kde se nikdo v dosahu nebude pohybovat tak je to v haji, lokaci nezjistim, ale to ani s jinymi konkurencnimi lokatory na stejnem principu. To neni vubec o Apple.

A Android nebo iOs. Pokud je to samostatne zarizeni, tak je to jedno. Pokud ale chci spolupraci s dalsimi zarizenimi ­- hodinky, pocitac, tablet, tv. Tak mi nezbyva nic nez Apple a Samsung. Samsung ma sirsi portfolio zarizeni, Apple zase sirsi moznosti. Kazdy z tech ekosystemu ma neco do sebe. Proto mam Galaxy S23 Ultra, k tomu Tab S8+, Galaxy watch a buds a laptop ­(bohutel v cr neprodava sve galaxy booky ktere umi v ekosystemu vic nez jine znacky s windows­). Stejne tak mam iphone 13 mini, ipad, apple watch, mac, airpody a apple tv.
Odpovědět0  0
unreall (521) | 7.5.202316:53
Mám iba jedno zariadenie s iOS ­(iPhone­), teda žiadne výhody ekosystému a aj napriek tomu dávam prednosť iOS a nie Androidu.

Tieto večne omielané názory o tom, ako samotné iOS zariadenie nemá zmysel a pod. sú úplne zcestné.

Zmierte sa niektorí s tým, že niekomu naozaj vyhovuje práve tento os a nie androidacky a nie každý je padlý na hlavu a rieši nejakú pomýlenú prestíž. Apple ma mnoho vyhod, ktoré sú neni vidieť na prvý pohľad, hoci nikto nespochybňuje, že sa Apple nespráva zavádzajúco voči zákazníkovi, ale to sa nedá povedať ani o iných výrobcoch a už vonkoncom nie o tých čínskych, ktorých so mnoho truľkov dned idealizuje.
Odpovědět0  1
komplikator (808) | 6.5.202313:34
EU vyzaduje 15W PD u telefonu jako minimum. A cetl jsem ze pokud bude PD podporovat vice, tak omezovat to spesl kabelem je optet proti narizeni. Samo zustava omezeni na 3A pokud kabel nema E mark cip, ktery zarizenim rika ze kabel zvlada 5A.

Notebooky to PD omezeni dostanou take ale az or droku 2025 nebo 26?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.